Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ada Dalang Dalam MH370?

Berikut adalah terjemahan kenyataan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berhubung insiden MH370 : Tujuh…

Ada Dalang Dalam MH370? Ada Dalang Dalam MH370?

SPAD: Pengangkutan Rel Terus Dipertingkatkan

Kuala Lumpur, 30 November – Sistem pengangkutan awam darat yang komprehensif dan efektif merupakan faktor penting dalam membina…

SPAD: Pengangkutan Rel Terus Dipertingkatkan SPAD: Pengangkutan Rel Terus Dipertingkatkan

SPAD Anjur Simposium Pengangkutan Awam Darat 2013

Kuala Lumpur, 28 November – Dalam usahanya untuk memastikan pengangkutan awam menjadi mod pilihan rakyat pada masa hadapan,…

SPAD Anjur Simposium Pengangkutan Awam Darat 2013 SPAD Anjur Simposium Pengangkutan Awam Darat 2013

Koridor BRT Strategi Atasi Kesesakan Lebuhraya Persekutuan

Kuala Lumpur, 27 November - Melebar atau menambah jalan bukanlah penyelesaian terbaik untuk mengurangkan kesesakan. Cara yang lebih…

Koridor BRT Strategi Atasi Kesesakan Lebuhraya Persekutuan Koridor BRT Strategi Atasi Kesesakan Lebuhraya Persekutuan

Kurang Tidur Punca Pelbagai Masalah Kesihatan

tidur_sakanRehat secukupnya penting untuk kesihatan badan. Cara paling mudah untuk kita rehat adalah dengan tidur secukupnya. Kekurangan tidur akan mengundang pelbagai masalah kesihatan sama ada secara nyata atau tidak. Antara masalah yang dihadapi jika kekurangan tidur adalah: 

Sistem imun lemah: Jika sistem imun lemah, anda mudah dijangkiti selsema dan jangkitan. Kurang tidur juga boleh menyebabkan sel darah putih berkurangan dan seterusnya menjejaskan sistem imun.

Kencing manis: Anda sihat dan tidak menghadapi masalah berat badan, tetapi jika mengalami masalah kurangan tidur yang kronik, anda akan menghadapi masalah fungsi insulin.

 

Kegemukan: Jika anda kurang tidur, ia akan melemahkan hormon pertumbuhan yang mengawal nisbah lemak dan otot tubuh selain mengawal hormon leptin. Keadaan ini akan menyebabkan anda terasa lapar dan sukar mengelakkan makanan berlemak dan berkabohidrat.

 

 

Susut berat badan: Mereka yang kurang tidur selalunya cenderung mengambil makanan dalam kuantiti yang lebih. Walaupun pada awalnya, mereka mengalami peningkatan berat badan, tetapi akan merasai penurunan apabila terlalu kerap kurang tidur.

 

 

Kanser Payudara: Wanita yang selalu terdedah kepada banyak cahaya pada sebelah malam atau sering bekerja pada waktu malam menghadapi kemungkinan diserang kanser payudara.

 

 

Stres: Kurang tidur boleh menyebabkan anda stres dan akibatnya anda sukar melakukan kerja dengan cekap, sering tidak terurus dan kelam kabut.

 

 

Cepat Tua: Tidur yang cukup akan melambatkan proses penuaan dan kedutan di muka.. Ketika tidur, kita akan menghasilkan hormone pertumbuhan yang membolehkan memperharui dan memulihkan sel-sel (khususnya sel-sel kulit, selain darah dan otak ). Jjika anda kurang tidur, golongan akan lebih cepat kelihatan tua.

 

 

Murung dan enggan bergaul: Sekiranya kurang tidur, anda akan mudah tertekan dan murung. Jika masalah ini berpanjangan, anda berkemungkinan besar akan hilang minat untuk bergaul.

 

 

Letih: Kehilangan waktu tidur bagi tempoh yang lama juga akan menyebabkan anda mudah terasa letih.

 

 

Tidak selesa: Kurang tidur juga boleh menyebabkan sakit kepala, keletihan pada waktu siang dan mudah meradang serta gerak geri menjadi perlahan. Kurang tidur juga akan menjejaskan atau mengurangkan nafsu seks.

 

 

Usia menjadi singkat: Mereka yang kurang tidur setiap malam berisiko mati awal.

 

 

70% risiko mati muda: Golongan yang tidak cukup tidur lebih berisiko mati muda berbanding mereka yang tidur sempurna.

 

 

 

 

We have 10 guests and no members online